User Tools

Site Tools


Sidebar

project:auteursrechtschending

Zwartboek Auteursrechtenschending

Mensen denken soms dat alles wat op internet staat van iedereen is, en dus ook gratis te gebruiken. Dat is een misvatting. Als een jonge hobbyist zich hierin vergist is dat natuurlijk niet fraai, maar als flinke bedrijven zomaar foto's kopiëren is dat letterlijk een misdrijf. Toch komen ze er mee weg. Dat is me nu al een paar keer overkomen.

Wanneer dit weer gebeurt en het lukt niet om met zo'n bedrijf tot een redelijke en eerlijke overeenstemming te komen leg ik dit voortaan vast op deze pagina. Een soort zwarte lijst dus…

Indusign / E-Crane international

BlockbusterIk heb een fraaie serie foto's gemaakt van de Blockbuster. Een gigantische kraan op de 2de Maasvlakte. Indusign (de maker van deze kraan) heeft de hele serie foto's gekopieerd. Zonder overleg, zonder toestemming, zonder vergoeding. Deze foto's zijn verwerkt tot een beeldvullende slide-show in een News Flash op haar corporate website (www.ecrane-usa.com). Na het sturen van een geschreven brief is het artikel snel verwijderd. Na enkele weken wachten op een reactie op mijn verzoek om een eerlijke vergoeding kreeg ik een brief van een advocaat. Het artikel zou een mededeling aan het publiek betreffen zonder commerciële doeleinden (een soort nieuwsbericht). Dit zou mogen volgens de auteurswet… Verder heeft Indusign geen behoefte aan een licentie voor het toekomstig gebruik van mijn foto's.

Ik heb een brief teruggestuurd om uit te leggen dat de gevraagde vergoeding voor eerder gebruik was (niet toekomstig), en dat het artikel met slide-show m.i. reclame voor Indusign is: commercieel gebruik van mijn foto's waarvoor betaald dient te worden.

Reactie: geen (niet van de advocaat, niet van de communicatie afdeling). Het is 4 weken verder als ik dit schrijf… Slordig!

project/auteursrechtschending.txt · Last modified: 2016/10/16 16:42 by 127.0.0.1