User Tools

Site Tools


Sidebar

project:2013_artemis

Cutterzuiger Artemis in Rotterdam

Dit zijn luchtfoto's van een de Artemis, de nieuwe snijkopzuiger van Van Oord. Een snijkopzuiger (ook wel cutterzuiger of cutter suction dredger genoemd) is een baggerwerktuig dat meestal wordt gebruik om harde grond te verwijderen, bijvoorbeeld voor het uitdiepen van een haven. De Artemis lag hier aan de Wilhelminakade in Rotterdam en kon worden bezocht door personeel en relaties.

Werking: aan de voorkant zit een grote draaiende snijkop met stalen tanden die de grond losmaken. De losgesneden grond word door een krachtige centrifugaalpomp opgezogen en via een stalen pijp afgevoerd. Een lange op de bodem staande paal aan de achterkant van het schip (spud) zorgt ervoor dat het schip daar op zijn plaats blijft liggen. Zijlieren zorgen ervoor dat de zuiger om de spud kan zwenken (door het halen en vieren van dikke aan ankers verbonden met kabels).

De foto's zijn genomen in April 2013. De camera hing aan de lijn van een vlieger.

CSD ArtemisVan Oord: The Artemis has just become operational. The Artemis and its sister the Athena are the largest cutter suction dredgers ever built in the Netherlands for a Dutch dredging company. The Artemis is 130 m long, with a total installed power of 24,650 kW. It is among the most modern and powerful self-propelled cutter suction dredgers in the world.

Type: Self-propelled cutter suction dredger
Length: 131.5 metres
Breadth: 27.80 metres
Total installed capacity: 24,650 kW
Diameter of discharge pipe: 1,000 millimetres
Maximum dredging depth: 32.4 metres
Accommodation: 50 people

Kaart

Aerial images of CSD (Cutter Suction Dredger) Artemis in Rotterdam

Terug naar het overzicht..

project/2013_artemis.txt · Last modified: 2020/12/01 11:06 by 127.0.0.1